Badmintonweetjes

Badminton staat in de top 3 van de fysiek zwaarste lichamelijke sporten, achter boksen en squash.

Badminton is een veilige sport.Het aantal blessures per 1000 sporturen bedraagt 1,4. Ter vergelijking: zaalhandbal 6,5 , zaalvoetbal 6,2, veldhockey 5,5, veldvoetbal 5,5, squash 3,6 en trimmen/joggen 2,0.

Badminton is een uitputtende sport: een badmintonspeler kan in een wedstrijd meer dan 6 kilometer afleggen. Op een badmintontoernooi worden soms wel 10 wedstrijden gespeeld, dus reken maar uit.

Badminton is een wedstrijdintensieve sport (= daadwerkelijke tijd dat de shuttle/bal in het spel is, gedeeld door de tijdsduur van een wedstrijd).
Badmintonspelers spelen maar half zo lang als bijvoorbeeld tennissers, maar rennen in die tijd twee keer zoveel en slaan twee keer zoveel shuttles.
De wedstrijdintensiteit van tennis is ca 9% en van badminton ca 48%.

Badminton vraagt om snelle reacties. De snelheid van een smash met een veren shuttle is 332 km/uur (Fu Haifeng). Ter vergelijking: Cricket 160 km/u Shoaib Akhtar), tennisservice 246 km/u (Andy Roddick), afslag bij golf (Montgomery) 270 km/u en head-first vrije val uit een vliegtuig 296 km/u.

Badminton lijkt op TV een ‘slome sport’; dit heeft te maken met het technisch onvermogen (of onwil) om de specifieke kwaliteiten van badminton in beelden te vangen.

Badminton is een internationale sport; 138 landen zijn lid van de Internationale Badminton Federatie.

Badminton is in Indonesië volkssport nummer 1 en heeft daar dezelfde status als voetbal in Europa. In China is badminton de meest beoefende sport.

Badmintontoppers in Indonesië verblijven het hele jaar in een groot internaat waar ze eigenlijk alleen maar eten, slapen en badmintonnen. Je moet er wat voor over hebben om in de nationale selectie te komen!

Bij badmintonwedstrijden in Maleisië en Indonesië is een publiek van 15000 mensen heel normaal.

China en Indonesië zijn de meest succesvolle landen; ze winnen samen 70% van alle internationale toernooien.

De eerste Olympische Spelen waar badmintonners aan mee mochten doen waren in 1992 in Barcelona. Meer dan 1 miljard mensen hebben dit debuut via de televisie bekeken.

Mia Audina heeft voor Nederland de zilveren medaille gewonnen op de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Die prestatie is – gelet op het voorgaande- in Nederland niet op waarde geschat:nou ja… leuk voor die meid.

De beste shuttles worden gemaakt van de linkervleugel van een gans. Er zijn hiervoor 16 veren nodig. De prijs van veren shuttles kan aardig oplopen als er vogelgriep uitbreekt!

De grootste shuttle ter wereld staat in de USA (Kansas City Museum) en is 48 keer groter dan een echte met een gewicht van 2267 kilo (een normale veren shuttle weegt tussen de 4,74 en 5,50 gram). Het bijbehorende racket is nog niet gemaakt.